27 Nisan 2012 Cuma

1, Sınıf Velilerine Öneriler


1)Çocuklarınınız kapasitesinin üstünde beklentiye girmeyin, çocuğunuzu az çok tanıyorsunuzdur. Yapabileceğini bildiğiniz halde yapamıyorsa teşvik edin. Uğraşıp ta yapamıyorsa önemli olan onun denemesi olduğunu, uğraşması olduğunu vurgulayın
2)Çocuklarınızı başkaları ile yarıştırmayın. Sen sınıf birincisi olmalısın, sen en iyi olmalısın gibi sözlerle çocuğu strese sokmayın. Eğer bu durumda çocuk sınıf birincisi olamazsa durumu diğerlerine göre iyi de olsa kendi başarısını küçümser, kendi yaptıklarından memnun olmaz, mutsuz bir yaşam sürmesine temel atmış olursunuz. Yani mükemmeliyetçi olmayın.
3)Çocuğun başarısı da başarısızlığı da kendisinindir. Çocuğunuzu kendinizle karıştırmayın.


4)Çocuk yazamadığı zaman ve zorlandığı zaman onu hırpalamayın, bağırmayın, kızmayın. Yapamıyorsa elinden tutarak gösterin sonra bırakın, kendisi denesin. Yapamıyorsa sayfanın başına tıpkı öğretmenin sınıfta yaptığı gibi kırmızı kalemle birkaç şekli(çizgi çalışmaları ) siz çizin diğerlerini çocuk yapsın.
5)Ancak bu arada çocuk yazamıyor diye onun ödevlerini sakın üstlenmeyin, sonra sizin için sıkıntı kaynağı olur, nasıl olsa yazmasam da evde yazacak birisi var diye hareket eder.
6)Çocuğu genelde ödüllendirin iyisini çizdiği veya yazdığı zaman “AFERİN, GÜZEL OLUYOR” diye teşvik edin.
7)Sık sık dinlenmesine müsaade edin. Özellikle hareketli çocuklar için 15–20 dakikada bir 5 dakika ara verin, dinlensin.
8)Çocuğunuzu kardeşleri veya arkadaşları ile kıyaslamayın. Sadece kendisinin önceki durumu ile kıyaslamanız daha doğru olur. Ör: Önceden şu şekli yapmasını bilmiyordun ama bak şimdi ne güzel oluyor vb.
9)Çocuğunuzda okula geleceği saatlerde karın ağrısı, kusma, baş ağrısı v.b. şikâyetler duyuyorsanız mutlaka rehberlik servisine getirin.
10)Ders çalışma saati belirleyin. Her gün aynı köşede ve aynı saatte başlamasına teşvik edin ki, o saati alışkanlık haline getirsin. Ancak eve gelir gelmez de ödevini yap, hadi çabuk gibi sözlerle çocuğunuzu sıkıştırmayın.
11)Çocuğunuz sayfaları genelde atlıyorsa, verilen şekle genelde benzetemiyorsa, sayfanın bir başı bir ortası bir sonundan yazıyorsa ve yazarken çok zorlanıyorsa rehberlik servisine getirilmesinde fayda olacaktır.
12)Sınıf öğretmeni hakkında olumsuz düşünceleriniz varsa sakın bunu çocuğunuzun yanında söylemeyin ki çocuğun öğretmenini benimsemesi zorlaşmasın. Öğrenmesi için sınıfta kurallara uyması ve öğretmenini dinlemesi önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder